Unge o forma de tort (tava rotunda) cu putin unt. Amesteca bine intr-un castron 3/4 ceasca de zahar tos si urmatoarele 4 ingrediente. Se amesteca apoi biscuitii sfaramati si urmatoarele 5 ingrediente. Amestecul rezultat se toarna in tava pregatita, si se coace la 175°C timp de 35 de minute, dupa care se lasa la racit complet.
Pentru a pregati siropul, trebuie sa combini 2/3 ceasca de zahar granulat si restul ingredientelor intr-o cratita mare, dupa care se aduce totul la fierbere. Redu focul si amesteca ocazional in decursul a 25 minute sau pana cand se igroase putin. Se lasa la racit complet.
Cu ajutorul unei furculite inteapa suprafata tortului, apoi toarna siropul peste si baga-l la frigier (de preferinta lasat pe noapte - daca aveti rabdare). Se serveste rece.
Informatii nutritionale pe portie:
Calorii................ 233 Grasime..............7.8g Proteine............. 3.6g Carbohidrati....... 39.3g Fiber.................. 0.8g Colesterol.......... 35mg De fier............... 0.7mg De sodiu............ 76mg Calciu................ 20mg
Tort cappuccino(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 3329) Incalzeste cuptorul la 180C. Unge doua tavi rotunde pentru tort cu putin unt si aseaza pe fundul fiecareia hartie de pergament. Amesteca bine zaharul si untul pana devine o crema, adauga faina, ouale si mixeaza pana la omogenizare. Spre final se toarna nucile si jumatate din cafea. Compozitia rezultata se imparte in cele 2 tavi si se lasa in cuptorul deja incins 25-30 minute. Dupa ce s-au copt, lasa-le 5 minute in tavi dupa care le poti scoate sa se raceasca.
Intre timp indulceste cafeaua ramasa cu cele 2-3 linguri de extra de zahar brun si stropeste 4 linguri peste blaturi.
In timp ce blaturile se racesc, este timpul sa prepari glazura/umplutura. Amesteca bine mascarpone, cafeaua ramasa si zaharul pana la omogenizare. Foloseste jumatate din cantitate pentru a unge primul blat si cealalta jumatate pentru cel de-al doilea. Pentru decor, presara putina pudra de cacao peste tort.
Se fierbe 1 3/4 ceasca de zahar si apa intr-o cratita mai mare la foc mediu, amestecand pana cand se dizolva zaharul. Se fierbe aproximativ 20 de minute.
Intre timp, amestecati cu jutorul unui mixer albusurile, espresso-ul, vanilia, crema de tartar si sarea pana se formeaza o spuma rigida. Adaugati restul de zahar - cate o lingura pe rand - amestecand pana la omogenizare.
Imediat dupa cele 20 de minute in care a fiert siropul, trebuie adaugat treptat in compozitia de albusuri - in timp ce turnati siropul fierbinte amestecati cu mixerul la viteza mare (siropul se toarna asemenea uleiului in maioneza). Continuati sa mixati pana la racire, 25-30 de minute.
Adaugati apoi untul moale, dar cate o lingura pe rand - amestecand cu mixerul la o viteza medie, pana amestecul devine omogen.
Luati 2 cesti din amestecul rezultat si transferati-l intr-un castron, in care veti amesteca ciocolata topita si racita. In cazul in care crema este prea moale pentru a fi intinsa pe blaturile tortului, se poate lasa la racit, sau prepara cu o zi inainte (lasata peste noapte la frigider).
Pentru a va asigura ca va ajunge crema pentru toate blaturile impartiti de pe acum compozitia in 6 parti egale.
Mod de preparare blaturi pentru tort:
Preincalziti cuptorul la 175°C. Ungeti cu unt o tava de tort, asezati pe fundul ei o hartie de copt, mai intindeti putin unt, apoi presarati faina.
Bateti bine galbenusurile, laptele, vanilia, si 1/2 ceasca de zahar intr-un bol mare, apoi amestecati adaugand faina si sarea pana se omogenizeaza. (amestecul va fi gros).
Cu ajutorul unui mixer electric bateti albusurile spuma. Adaugati restul de 1/4 de ceasca de zahar, cate 1 lingurita pe rand, si continuati sa mixati bine.
Incorporati o treime din albusuri in compozitia precedenta de galbenusuri, amestecati usor cu miscari circulare si adaugati restul albusurilor invartind din nou cu grija.
Turnati compozitia rezultata in tava de tort deja pregatita si loviti-o usor pe margini pentru a elibera bulele de aer. Se coace aproximativ 10 - 11 minute sau pana cand prinde o culoare usor aurie la suprafata. Dupa ce s-a copt si racit, blatul de tort trebuie taiat, formand astfel doua blaturi egale. (Intre timp cuptorul nu trebuie oprit)
Mod de preparare straturi de souffle (in timp ce blaturile se coc):
Asezati o foaie de pergament intr-o tava de tort (de aceeasi marime cu cea a blaturilor). Topiti ciocolata cu apa, apoi lasati-o la racit putin (ciocolata se topeste intr-un castron asezat pe o oala cu apa fierbinte).
Bateti galbenusurile, sarea si 1/4 ceasca de zahar intr-un castron mare cu un mixer electric pana se ingroasa, aproximativ 5 - 8 minute, dupa care turnati treptat ciocolata topita.
Albusurile se bat spuma, apoi se adauga 1/4 ceasca de zahar, cate 1 lingura pe rand, continuand sa amestecai inca 5 minute.
Incorporati o treime din albusurile batute in amestecul de ciocolata, amestecati usor cu miscari circulare, apoi adaugati restul albusurilor invartind din nou cu grija.
Turnati compozitia rezultata in tava de tort deja pregatita si loviti-o usor pe margini pentru a elibera bulele de aer. Se coace aproximativ 25-30 de minute. Dupa ce s-a copt se acopera cu 2-3 straturi de prosopele de hartie si se lasa 5 minute. Apoi se iau la o parte prosopelele si se lasa la racit complet (souffleul se va dezumfla intre timp). In sfarsit, dupa racire souffleul trebuie taiat (asemenea blatului), formand astfel doua foi egale. (Intre timp reduceti cuptor la 120°C.)
Mod de preparare straturi bezea:
Prajiti putin alunele, iar dupa ce s-au racit infasurati-le intr-un prosop de bucatarie, si frecati usor pentru a indeparta cojile ramase. Acestea trebuie taiate marunt.
Pregatiti inca 2 tavi cu foaie de pergament (de aceleasi dimensiuni).
Folosind mixerul electric, bateti albusurile cu sarea si crema de tartar pana se formeaza o spuma tare. Incoporati treptat zaharul, si continuati sa amestecati pana compozitia devine usor lucioasa si rigida. La final, adaugati treptat si alunele taiate.
Turnati compozitia in tava pregatita si lasati-o in cuptorul incins aproximativ 25 - 30 de minute. Dupa ce sa scurs acest timp, taiati foaia in 2 straturi egale (asemenea blatului), asezati a doua foaie in cealalta tava si bagati-le din nou la cuptor pana se rumenesc bine, aproximativ 45 - 60 de minute. Se lasa la racit.
Mod de preparare sirop si asamblarea tortului:
Se fierbe apa, zaharul si espresso-ul, amestecand pana cand zaharul se dizolva. Se lasa la racit.
Asezati un blat de tort pe un platou plat. Cu grija insiropati foaia cu siropul de espresso (cu ajutorul unei pensule de bucatarie), imprastiati cu 1 1/4 de ceasca crema de mocha, acoperiti cu un strat de bezea si intindeti inca 1 1/4 de ceasca crema de mocha.
Cu atentie asezati peste acestea 1 foaie de souffle si intindeti din nou 1 1/4 de ceasca crema de mocha.
Repetati stratificarea, si incheiati cu crema de mocha cu ciocolata. Tortul se lasa la racit cel putin 1 ora, dupa care, cu ajutorul unui cutit se intinde bine crema pe marginea tortului.
Cateva sfaturi:
blaturile de tort, souffle-ul si straturile de bezea pot fi coapte cu o zi inainte de asamblare si pastrate invelite in folie de plastic, la temperatura camerei tortul poate fi refrigerat pana la 2 zile
Tort Colibri(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 3917) Se incalzeste cuptorul la 170C si se ung cu unt 2 tavi rotunde pentru tort, peste care se aseaza hartie de pergament.
Amestecati bine intr-un castron uleiul si zaharul brun, apoi incorporati pe rand galbenusurile si laptele. Cu ajutorul unui procesor de alimente amestecati feliile de ananas si bananele iar apoi turnati piureul rezultat in compozitia de galbenusuri si amestecati din nou.
Cerneti faina si amestecati-o cu praful de copt, scortisoara si nucile, iar acestea la randul lor in amestecul precedent de oua. Separat bateti albusurile spuma si incorporati-le treptat in compozitia de faina cu galbenusuri.
Aluatul rezultat se imparte in cele 2 tavi in mod egal si se dau la cuptor pentru 30-40 minute. Se lasa la racit.
Pentru a face glazura, trebuie sa amestecati foarte bine untul si zaharul pudra, apoi incorporati treptat crema de branza pana la omogenizare, iar la final extractul de vanilie.
Asezati primul blat de tort pe un platou, intindeti cu un cutit un sfert din glazura, apoi asezati al doilea blat si imbracati tortul cu glazura ramasa (inclusiv lateralele). Pentru un efect aparte, puteti intinde glazura la final cu un cutit zimtat. Acum asezati nucile si presatai putin zahar pudra. Inainte de servire se tine cel putin 1 ora la frigider.
Bate smantana, untul si zaharul pana se omogenizeaza, apoi treptat adauga ouale si cafeaua.
Cerne faina cu praful de copt si un praf de sare intr-un castron si presara treptat peste amestecul de oua, iar apoi nucile.
Imparte compozitia in cele doua tavi deja pregatite si lasa-le la cuptor pentru aproximativ.
Cand sunt gata, se lasa la racit pe un gratar de sarma iar apoi se scot din forme.
Pentru glazura: incalzeste smanatana, toarna praf de cafea si amesteca pana se dizolva. Amesteca untul si zaharul pana la omogenizare si apoi adauga asmestecul de smantana.
Acum urmeaza sa "imbraci" tortul in glazuta si sa il decorezi cu nuci, asemenea modelului nostru din fotografia de mai sus.
Cheesecake cu menta(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 3038) Sfaramati cu ajutorul unui sucitor sau intr-un procesor de alimente biscuitii, adaugati untul topit, amestecati bine si asezati compozitia intr-o tava rotunda (apasati bine amestecul de biscuiti). Coaceti compozitia în cuptorul incalzit la 170 ° C timp de aproximativ 10 minute (lasati cuptorul la aceeasi temperatura).
Intre timp, amestecati cu un mixer crema de branza si zaharul. Dupa ce s-au incorporat bine adaugati pe rand smantana, cate un ou (nu toate odata), faina, vanilia, extractul de menta si sarea. Turnati compozitia peste bodemul de biscuiti.
Se lasa la cuptor aproximativ 1 ora, sau pana marginile devin aurii. Se lasa apoi la racit minim 4 ore-maxim 2 zile. Pentru servire decorati tortul cu bomboanele de menta zdrobite, presandu-le usor cu mana.
Se amesteca bine intr-un castron rezistent la caldura ouale cu zaharul si sucul de lamaie. Apoi aseaza castronul peste o baie de aburi si continua sa amesteci aproximativ 10 minute pana sosul se ingroasa. Cand este gata, ia castronul de pe aburi si incorporeaza repede untul si sucul de lamaie. Se lasa la racit.
Mod de preparare tort:
1. Amesteca pana la omogenizare crema de branza cu 125g zahar. Apoi adauga 2 linguri suc de lamaie si lasa amestecul la rece pana il vei folosi.
2. Incalzeste cuptorul la 180° C si imbraca doua forme rotunde de tort cu hartie de pergament.
3. Intr-un castron mai mare amesteca pana se omogenizeaza untul, zaharul ramas (175g), pasta de ghimbir si coaja de lamaie. Treptat incorporeaza din oua adaugand si cate un pic de faina, pana ce amestecul se incheaga. La final incorporeaza faina ramasa si imparte compozitia in cele 2 tavi deja pregatite.
4. Blaturile se lasa la cuptor 20-25 de minute iar cand sunt gata se aseaza pe un gratar de sarma la racit.
5. Aseaza blatul pe un platou, intinde jumatate din crema de lamaie si 3 linguri din budinca. Aseaza al doilea blat, crema ramasa si imprastie ornamental bundinca cu ajutorul unei lingurite sau varf de cutit.
Dupa preferinta se poate decora cu coaja rasa de lamaie sau portocala
Pune pastarnacul intr-o cratita si acopera cu apa. Se aduce la fierbere, se reduce caldura, si se fierbe la foc mediu 20 de minute sau pana cand se inmoaie. Scurge de apa.
Acum, amesteca bine intr-un procesor de alimente: pastarnacul, 1 ceasca zahar brun, zahar tos, 5 linguri unt si 1 lingurita vanilie. Dupa ce compozitia devine cremoasa, adauga treptat sucul de mere si mai amesteca pana la omogenizare.
Combina faina, bicarbonatul de sodiu, scortisoara, nucsoara si 1/2 lingurita de sare, amestecand bine cu un tel. Adauga amestecul de faina si 3/4 ceasca de lapte, alternativ, peste amestecul de pastarnac (incepe si se termina cu amestecul de faina). Aluatul rezultat se toarna in 2 tavi rotunde pentru tort (tapetate cu foaie de pergament). Blaturile se coc la 176°C timp de aproximativ 30 minute, apoi se lasa la racit complet pe un gratar de sarma.
Mod de preparare glazura:
Combina intr-o cratita medie 1 ceasca de zahar brun, 1/2 ceasca de lapte, 2 linguri unt si 1/4 de lingurita de sare. Adu ingredientele la fiert la foc mediu, amestecand constant. Se reduce focul si se fierbe (cca 5 minute) pana ce compozitia devine grosuta. Se ia cratita de pe foc si se adauga zaharul pudra si 1/2 lingurita de vanilie, se bate cu un mixer la viteza medie pana se raceste putin si se omogenizeaza bine toate ingredientele.
Asamblare tort:
Aseaza primul blat de tort pe o farfurie, intinde jumatate din glazura si aseaza al doilea blat. Intinde bine restul de glazura ramasa si presara cu nuci pecan prajite. Se lasa la racit la temperatura camerei apoi la frigider.
Tort bezea cu crema de ness si cocos(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 3877) Blat: albusele se bat tare, se adauga treptat zaharul si lingura de zeama de lamaie/otet. Se imparte compozitia in 3, se unge dosul tavii cu putin ulei, se pune hartia de copt si se intinde prima parte din spuma de ou. Se da la foc potrivit cca. 20 minute, cand se scoate din cuptor, se rastoarna pe masa si se curata hartia de copt, cat e foaia calda, apoi se taie foaia in doua, pe lungime. Se procedeaza la fel cu celelalte doua.
Crema ness: galbenusele cu zaharul se fierb pe bain-marin pana se ingroasa, se adauga nessul desfacut cu apa si se mai fierbe putin pana se ingroasa bine. Dupa ce s-a racit, se adauga.
Crema cocos: se pune zaharul cu apa la fiert, pana se topeste zaharul si se leaga un sirop, se adauga cu grija laptele praf, sa nu se faca cocoloase, se adauga cocosul, iar dupa ce s-a racit, se pune margarina. Se umplu foile, alternand cremele. Ultima tip de crema care ramane, se foloseste la imbracat tortul, se orneaza cu cocos si/sau ness, in functie de preferinte. Se da la frigider pentru 2-3 ore.
Tort cu cafea(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 1590) Setati cuptorul la 190°C. Amestecati cu un mixer intr-un castron mare untul, zaharul, mierea si ouale. Adaugati faina cernuta si apoi cafeaua. Amestecati timp de 1-2 minute, pana cand amestecul este neted si pufos.
Impartiti amestecul in doua tavi de tort unse in prealabil cu putin unt si tapetate cu faina. Se lasa in cuptorul incins cca 25-30 minute, pana cand blaturile sunt bine-crescute si ferme la atingere. Cand sunt gata se lasa la racit pe un gratar de sarma.
Pentru a face umplutura: bateti untul, zaharul, cafeaua si 2 linguri de apa, pana devine un amestec pufos.
Asezati un blat pe un platou, intindeti jumatate din crema, asezati al doilea blat si restul de umplutura. Dupa preferinta se poate imrastia putin praf de cacao printr-o sita ca decor sau aseza diverse ornamente cumparate.